Стария Пловдив

Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Съществува като селище от около 8000 години. Пълната му красота разкриват – Историческият музей, Етнографският музей, църквата “Св. Константин и Елена” и други забележителности носещи възрожденският облик на Старият Пловдив.

Историческият музей в Пловдив е открит през 1951 г. и се представя от 4 големи отдела, създадени през различни години и обединени през 1993 г. Те проследяват историческото минало на Пловдивския край от ранноосманския период (XV-XVII век) до съвремието. Във фонда на музея се съхраняват над 60 000 експоната.

Етнографският музей в Пловдив се помещава в красива възрожденска къща, построена през 1847 г. Експозицията е разделена в 5 отдела и илюстрира бита и културата на населението в Пловдивския регион – селско стопанство и занаяти, народни носии и тъкани, фолклорни костюми и музикални инструменти, архитектура от Възрожденската епоха.
Църквата „Св. Константин и Елена“ е живописно разположена в центъра на Стария град. Датира в сегашния си вид от 1832 г. и е типичен пример за църковната архитектура на XIX в. Тук се намира и много по-старата икона на св. св. Константин и Елена, за която се е вярвало, че е чудодейна.

Какво интересно в района на Стария Пловдив?

Снимки от Стария Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *