Храм-паметник Рождество Христово, гр.Шипка

Сгушен в сърцето на град Шипка, храм-паметник Рождество Христово, още наричан Шипченски манастир е свидетелство за красотата и артистичността на българския възрожденски дизайн. Построен е в памет на загиналите руски и български воини в Руско-турската война и битката при Шипченския проход. Строежът е започнат 1885г. и тържествено открит на 28 септември 1902г с официална церемония, в която участват руски генерали и други офицялни гости.

Историческо значение

Битката при Шипченския проход и Руско-турската война от 1877-1878 г. са ключови моменти в борбата за освобождение на България от османско владичество. Те бележат важна стъпка към възстановяването на България като независима държава след векове на османско подчинение. Храм-паметник в гр.Шипка, построен в памет на войниците, воювали и загинали в битката, служи като символ на борбата за освобождение на страната и нейната решимост да утвърди своята национална идентичност.

Посещението на Храм-паметника Шипка предлага уникална възможност да се потопите в историята и културата на България и да отдадете почит на войниците, воювали и загинали за освобождението на страната. От богато украсения интериор на църквата до извисяващата се камбанария, всеки аспект от нейния дизайн отразява умението и отдадеността на българиназанаятчии, които са го създали. В заключение, Храм-паметникът на Шипка е свидетелство за борбата и упоритостта на българския народ в неговия поход за освобождение. Неговата красота и значение в българската история го правят задължителна дестинация за всеки, който се интересува от опознаването на богатото културно наследство на страната. Едно пътуване до църквата е незабравимо изживяване, което ще остави трайно впечатление на всеки, който я посети.

Изграждане и архитектура

Храм-паметникът Рождество Христово представлява истински архитектурен шедовър, построен в традиционния стил на руските катедрали от 17в. Храмът, обявен за паметник на културата, блести отдалеч с многоцветната си мозаечна украса и позлатени куполи. Има един централен купол и четири по-малки с позлатени луковици и кръстове. До западната му фасада е долепена 53-метрова камбанария със 17 камбани, като най-голямата тежи близо 12т.

Да влезеш в храм-паметника на Шипка е като да влезеш в свят на сложна красота. Интериорът на църквата е украсен със сложни стенописи и богато украсени дърворезби, които разказват сюжети от българската история икултура. Живите цветове и сложните шарки на стенописите са свидетелство за майсторството на българските художници, които са ги създали. Църквата е стенописвана два пъти.

В черквата посетителите могат да видят 24 мраморни плочи с имената на руските воини и български опълченци, дали живота си при боевете на връх Шипка и край гр. Казанлък. Костните останки на загиналите лежат в 17 каменни саркофага в костницата на църквата.

Посещение на храм-паметник Рождество Христово.

Най-близкият областен град е Казанлък, от където ако не пътувате с личен автомобил можете да вземете автобус или такси до гр. Шипка. Когато посещавате храм-паметник Шипка, трябва да имате предвид, че храмът е действаща православна църква и от посетителите се очаква да се обличат скромно и с уважение. Къси панталони, потници и открити дрехи не са разрешени в църквата.

Храм-паметникът Рождество Христово е ярък образец на българската следосвобожденска архитектура. Неговите сложни дизайни и зашеметяваща красота са доказателство забогатото културно наследство на страната и нейното място в българската история. Посещението на тази църква е преживяване, което не бива да пропускате.

Снимки от храм-паметник Рождество Христово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *