Водопад Боров камък

Един от най-красивите водопади в България – Боров камък се намира в полите на Врачанския Балкан, в западната част на Стара планина. Природната забележителност е част от Природен парк Врачански Балкан и едно от най-възхитителните кътчета, което може да се види в района.

Разположен е в близост до село Згориград и се простира на един от притоците на река Лева. Водната каскада се спуска от 60 метра височина и създава удивителна гледка, която ще ви плени и омагьоса.

До водопада отвежда Згориградска пътека, която преминава през изключително живописен район и на места има по-стръмни и опасни участъци, но като цяло маршрутът никак не е труден и натоварващ. Изградена е мрежа от мостове и стълби, които бавно, но сигурно ви отвеждат до най-съкровените тайни на местността. Екопътеката следва течението на река Лева и е добре обезопасена.

Преходът до водопада трае около час. Излиза се точно над водопада, а от там се открояват чудесни гледки към цялата околност. Просторните тучни поляни са идеални за почивка сред природата и пикник с близки и приятели. От поляната може да се поеме към хижа Пършевица или хижа Околчица. На връх Околчица е изграден 35 – метров паметник с опълченски кръст в чест на подвига на Христо Ботев и неговата чета. Околчица е част от Стоте национални туристически обекта, а печат се бие в едноименната хижа. Хижата е само на 300 м. от паметника.

Преди време Боров камък е бил по-малко известен като туристическа дестинация, тъй като местността е била труднопроходима. Но след изграждането на екопътеката неговата популярност нараства и днес е един от най-посещаваните водопади в България.

Ако се намирате в близост до Враца и имате свободно време, направете си разходка до водопада и се отдайте на приключения сред природата. Със сигурност ще ви подейства релаксиращо и ще се заредите с много положителна енергия.

Други места, които бихте могли да разгледате са прочутата пещера Леденика, проход Враца (истински рай за алпинисти и любителите на природата), водопад Скакля и пещерата Понора.

Какво интересно в района на Водопад Боров камък?

  • Екопътека Згориград (Врачанска екопътека) - близо до Враца
  • Природен парк Врачански Балкан - площ 28844 ха - близо до Враца
  • Ждрело Вратцата - близо до Враца
  • Резерват Врачански карст - площ 1439 ха - близо до Враца
  • Водопад Врачанска Скакля - близо до Враца
  • Екопътека Планинарство за начинаещи - близо до Враца
  • Екопътека Карст и биологично разнообразие - близо до Враца
  • Пещера Леденика - близо до Враца
  • Регионален исторически музей с художествена галерия (Враца)
  • Кулата на Мешчиите - Враца - близо до Враца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *