Крепост Боженишки урвич

Крепост Боженишки урвич

Крепостта Боженишки Урвич е разположена по северните склонове на Лакавишкия рид от Предбалкана. Съоръжението се намира в близост до село Боженица, област Ловеч. То се извисява на висок хълм, опасан от стръмни и назъбени отвесни скали.

Боженишки Урвич е имала естествена защита, а труднодостъпното място на което се издига, я правело непревземаема. В миналото функциите, които изпълнявала са да охранява проходи и важни пътища, а при по-сериозна опасност местното население намирало сигурно убежище зад яките й каменни зидове.

За съжаление средновековният град не е особено известна туристическа дестинация в България, а това определено трябва да се промени. Това е още едно кътче в нашата страна, тясно свързано с историята ни и напълно заслужаващо нашето внимание.

Писмените извори свидетелстват, че тук още през 5 – 6 век е съществувала укрепена крепост. Своето най-бурно развитие преживява през 13 – 14 век, когато е и разширена, а допълнителната й защита била осигурена с още една външна крепостна стена. През 20 – те години на 20 век на това място при археологически разкопки е открит уникален скален надпис , който се отнасял за последните дни от борбата на Второто българско царство срещу османския противник. Надписът, който е разчетен и публикуван от Петър Мутафчиев гласи: „Аз Драгомир писах. Аз севаст Огнян бях при цар Шишмана кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз поддържах вярата на Шишмана царя.“

При разкопки на крепостта са открити и останки от скална църква, скално жилище и водохранилище.

Гледката, която се открива от укреплението е невероятна. В далечината може да се види Вратцата, на юг Стара планина, а множеството великолепни пейзажи допълват приказната картина. Мястото е по-познато сред алпинистите, които са привлечени като магнит от стръмните и страховити склонове на местността.

Всеки, който прояви желае да разгледа отблизо средновековното укрепление и да се полюбува на местността, е винаги добре дошъл да го направи!

Какво интересно в района на Крепост Боженишки урвич?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *