Тържишки (Струпецки) манастир „Св.Пророк Илия“

Тържишки манастир

Ако досега не сте посещавали Тържишкият манастир „Св. Пророк Илия“, съветваме ви да го направите по-скоро и ще се убедите, че това място определено си заслужава да се види на живо. Красивата обител се намира в живописна местност в Западния Предбалкан, по течението на река Искър. Разположена е на близо 4.5 км. от село Струпец и се издига на малко възвишение точно над селцето.

Комплексът е основан още през 16 век, а името му идва от намиращия се някога там голям пазар. През късните години на 17 век обителта търпи огромни поражения от османските нападения в района. Близо половин век по-късно започва масовото възстановяване на манастира, като били изградени 3 етажа и повече от 20 стаи. Строежът отнел около 6 години, а ръководител на строителните работи бил майстор Ватьо от село Брусен.

В манастирът сигурно убежище са намирали множество революционери и хора, гонени от османците. Той е неразделна част от борбите на българите за национално освобождение във Врачанския район.

Част от комплексът е очарователна малка църква, която по своя архитектурен план е еднокорабна, едноабсидна с размери 4.90х7.39 см., и е с полуцилиндричен свод. Храмът носи името „Св. Николай Чудотворец“ и в него са запазени забележителни стенописи, които са с високи художествена и религиозна стойност. В близост до постройката се намират три гроба, които са от 1888 година според надписите върху тях. Интерес предизвиква и старинна чешма, която е неразделна част от общия облик на обителта.

През 1991 година е построен друг храм, където днес често се провеждат венчавки, кръщенета и се събират хора при честването на различните християнски празници.

Ако се намирате в близост до Враца и имате повече свободно време, бихте могли да отскочите до Тържишкия манастир. Това е удивителна българска светиня, която заслужава да се превърне в една от основните атракции на страната ни и да придобие по-голяма популярност.

Какво интересно в района на Тържишки (Струпецки) манастир „Св.Пророк Илия“?

Снимки от Тържишки (Струпецки) манастир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *