крепост Копсис (Анево Кале)

крепост Копсис (Анево Кале)

Аневското кале е средновековна българска крепост, изградена на южния склон на Стара планина. Укреплението, наричано още и Копсис се намира на 4 км. от село Анево и на около 2 км. от град Сопот.

Съоръжението се извисява на около 850 метра надморска височина и е заобиколено от стръмни и опасни скали. Най-вероятно именно заради непристъпното си местоположение, Копсис е една от най-добре запазените български крепости.

Според писмените извори Аневското кале е изградено в периода на Второто българско царство. Крепостните стени, които са запазени до днес, достигат на височина до 12 – 15 метра. Неговите кули и каменни зидове се забелязват от далеч и привличат като магнит интереса на туристите.

Задълбочени археологически проучвания започват тук през 1983 година. Учените установяват, че на Калето е съществувал манастирски комплекс, изграден върху останките на по-стара обител. Имало е също така и няколко по-малки църкви, жилищни постройки и т.н. Византийските хронисти Георги Пахимер и Йоан Кантакузин пишат, че Копсис в миналото е бил столица на владенията на тримата братя Смилец, Войсил и Радослав. Крепостта е напълно изоставена през 14 век.

Вдъхновен от някогашното величие и могъщество на крепостта е останал Иван Вазов, който я споменава в пътеписа си „Един кът от Стара планина“.

Пътят до тази забележителност минава по тесни и криволичещи кози пътеки, а изкачването до върха си е истинско приключение. За съжаление днес достъпът до укреплението не е достатъчно обезопасен, така че трябва да сте внимателни, докато се изкачвате и задължително да сте с удобни обувки. Въпреки че преходът е изморителен гледките, които се откриват оттам ще са си стрували усилията. При ясно време ще останете заслепени от красотата и девствеността на тази местност – в далечината високите планински хълмове сякаш се сливат със синия хоризонт и създават чувство на необятност и свобода.

Със сигурност всичко това трябва да се преживее, защото с думи не може да се опише!

Вижте коментари за крепост Копсис (Анево Кале)

Хотели в близост

самостоятелни стаи Дядо Събчо
Априлци • Цена на човек: 11.3 - 12.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Вила Мечкарев
Калофер • Цена на човек: 20 - 20 лв
Включва нощувка
къща за гости Хитър Петър
с.Бели Осъм • Цена на човек: 21.3 - 42.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
хотел Дива
с.Чифлик • Цена на човек: 48 - 55 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, ползване на външен басейн с топла минерална вода, денонощно охраняем паркинг, интернет
виж още хотели

Коментари за крепост Копсис (Анево Кале)


Забележителности в близост

Джендемски водопади
област Пловдив
връх Ботев
област Пловдив
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.