Куртпашовата кула

Куртпашовата кула

Куртпашовата кула е исторически обект във Враца с висока стойност за нашата страна. Старинното здание се извисява в западната част на централния площад „Христо Ботев“ и се намира в непосредствена близост до Драматичния театър и Историческия музей и по чудесен начин се вписва в градския пейзаж.

През 15 – 16 век Враца бил богато и заможно селище, което и е причината да бъде често обект на грабежи и нападения от разбойници. Тук живеели предимно българи, които решително отстоявали своята верска принадлежност и право на свобода.

През този период било изградено и крепостното съоръжение, което днес носи името Куртпашова кула. То принадлежало на знатния български род Курт – Пашовци, които били принудени да приемат мюсюлманската вяра, но турската власт им позволила да останат и да управляват старите си владения. За да попречат на всеки дръзнал да оспори и да се опита да им отнеме земите, те наредили да бъде издигната кула, която на височина достигала до 10 метра и се състояла от четири нива – на всеки етаж имало едно помещение. Имала е мощни каменни стени, които оказвали сериозна съпротива на недоброжелателите.

Кулата е притежавала жилищно – отбранителен характер. Подземието е засводено, а горните етажи са разделени помежду си с дървени греди. Входът към приземието се намирал на около 2.50 метра от основата на зданието и посредством дървена стълба се стигало до него. При поява на опасност обаче тази стълба била прибирана, за да не бъдат намиращите се в кулата, лесна плячка за враговете. Първият етаж служил за живеене и за отбрана, а последният бил пригоден за предпазване при опасност от пожар.

Кулата определено е доста интересно място, което трябва да се види на живо. Тя е един от изконните символи на град Враца и повод за гордост на местните жители. Макар и скромна на размери значението, което днес има забележителността за нас е неоспоримо!

Вижте коментари за Куртпашовата кула

Хотели в близост

вила Атика
с.Горна Малина • Цена на човек: 50 - 325 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
стаи за гости София хаус
София - център • Цена на човек: 6.7 - 55 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
пансион ИзиХотел София
София • Цена на човек: 26.5 - 31.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Цените са на стая. Максимално настаняване - двама гости.
семеен хотел Зора
София • Цена на човек: 30 - 50 лв
Включва нощувка
виж още хотели

Коментари за Куртпашовата кула


Забележителности в близост

Кулата на мешчиите
област Враца
Ждрело Вратцата
област Враца
пещера Леденика
област Враца
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.