Панагюрище

Панагюрище

Панагюрище е град в Централна България. Той се намира в Пазарджишка област и е в близост до град Стрелча. Това е един от градовете превърнали се в символ на борбата за освобождение от османския подтисник. Има градски исторически музей в една от малкото запазени възрожденски къщи. В него се съхранява и един от преписите на Кървавото писмо, дало началото на Априлското въстание. Това е и родния град на Райна Княгиня, кедето тя собственоръчно е ушила въстаническото знаме за Априлското въстание.

Градът още е известен с панагюрското златно съкровище, което е рядък археологически паметник от времето на елинистичната епоха и един от символите на Панагюрския край. Открито е недалече от могилата Мрамор през 1949 г. при поземлени работи. Състои се от девет съда с богата украса, изработени от чисто злато - една амфора, седем ритона и една фиала. Тежи 6 кг и 164 г. Най-вероятно комплектът е служел за пиене на вино в религиозна, тържествена или битова обстановка.

Най-интересният съд е амфората. Сцената на дъното й показва малкия Херакъл, който удушва две змии, един видимо пиян полегнал сатир и две негърски глави с пробити усти, през които се излива течността, Фиалата от Панагюрското съкровище тежи 846 г и има диаметър 25 см - най-голямата и най-тежка фиала от античния свят. Украсата й също е уникална.

За произхода на Панагюрското съкровище съществуват две основни хипотези. Те се базират на тълкуването на врязаните буквени знаци по някои от съдовете, които се приемат за означение в мерни единици на златото. Според широко разпространената теза знаците са по употребяваната в малоазийския град Лампсак мерна система. Но други учени са установили, че и във вътрешността на Тракия е използвана подобна система, следователно има основание да се отстоява местният произход на съкровището.

Вижте коментари за Панагюрище

Хотели в близост

хотел Каменград
Панагюрище • Цена на човек: 50 - 80 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, , паркинг, високоскоростен интернет, SPA Inclusive пакет
семеен хотел Джуджева къща
Панагюрище • Цена на човек: 35 - 50 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
апарт хотел Парк Хотел Асарел
Панагюрище • Цена на човек: 38.3 - 40 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, паркинг, интернет
семеен хотел М & С Буров
Панагюрище • Цена на човек: 20 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС
Кривиралчева къща
Копривщица • Цена на човек: 16.7 - 30 лв
Включва нощувка
виж още хотели

Коментари за Панагюрище


Забележителности в близост

Копривщица
област София
Клисура
област София
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.