Средновековна византийска крепост Мезек

Останките от средновековната византийска крепост се намират на 7 км югозападно от Свиленград и само на 2 километра от границата с Гърция. Тази крепост е сред най-добре запазените отбранителни съоражения в България, датираща от ранното средновековие.

История на средновековната крепост край Мезек

Разположена на хълма Калето, край село Мезек, крепостта е изпълнявала гранично отбранителна функция, охраняваща териториите между реките Марица и Арда. Някои историци смятат, че това е споменатата в писмени източници крепост Невзикон, а други твърдят, че това е крепостта Версиникия, където хан Крум разбива византийските войски и завладява Тракия през 813 г. В района са проведени няколко археологически разкопки, разкриващи предмети от 11 век. Крепостта  е била много добре запазена до началото на 20 в, но около 1900 г. е частично разрушена, за да се използват камъни от нея за строеж на турски казарми в Свиленград.

Архитектура на византийската крепостта край Мезек

Строежът на крепостта датира от времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1117). Стените на крепостта ограждат площ от около 7 декара във правоъгълна форма с размери 110/60 метра. Тези стени са изградени от ломени камъни, споени с бял хоросан и са украсени с три тухлени пояса отвън. Крепостните стени са с дебелина от 1,90 до 2,50 m., укрепени с бойници, които са били запазени до 1900 г. За укрепване на отбраната на крепостта са построени девет кули със заоблена форма и височина над 10 метра. Входът е на западната стена, в нейния северен край. 

Пет от тези кули се намират на южната крепостна стена (две ъглови и три по предната), две на западната (в средата и на главния вход) и по една на северната и източната стена.

Находки окрити в разкопките на средновековната крепост край Мезек

Крепостта е проектирана като солидна укрепителна единица и са открити множество овъглени зърнени складове, което показва интензивен живот в стените ѝ. Откритите множество железни върхове на стрели, шпори и подкови свидетелстват за ежедневието на войниците от гарнизона, а каменни мелници, метални инструменти и други подобни предмети разкриват бита на обикновеното население.

Какво интересно в района на Средновековна византийска крепост Мезек?

Снимки от средновековната крепост край Мезек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *