Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“

Дряновският манастир е културно-историческо съкровище, устояло на времето. Със своите корени, датиращи от 12-ти век, манастирът има богата история, която е тясно преплетена с националната идентичност на страната. Разположен е на около 5 км. от гр. Дряново сред живописното ждрело на Дряновска река, където високите варовикови скали ограждат пролома като непристъпни крепостни стени.

История на Дряновския манастир

Историята на Дряновския манастир започва през 12-ти век, когато група отшелници се заселват в района, за да се отдадат на живот на уединение и молитва. С течение на времето около отшелниците се формира малка общност и през 1186 г. те построяват оригиналния манастир.

През вековете манастирът е преживявал периоди на разцвет и упадък. През 14 век е нападнат и разрушен от османските турци, но по-късно е възстановен през 15 век. По време на Възраждането през 18-ти и 19-ти век манастирът играе жизненоважна роля за запазването на бълг.култура и идентичност.

Обновяването на манастира е започнало по времето на игумен Рафаил през 40-те години на 19-ти в. На сегашното си място е възобновен през 1845 година, когато е построена и малката, вкопана в земята църква „Св. Архангел Михаил“. Тя е каменна и безкуполна с осмостенна камбанария. Еднокорабната църква „Успение Пресветая Богородица“ е от 1861 г., а иконостасът й е изработен през 1876 г. от Н. Йонков.

Манастирът е бил крепост и убежище на българските будители и революционери-отец Матей Преображенски (Миткалото), Васил Левски, четата на поп Харитон и т.н. По време на Априлското въстание, манастирът е опожарен и разрушен до основи. Възобновен е отново през 1880 г., а през 1897 г. на мястото на построената през 1861 г. църква „Успение Богородично“ е издигнат паметник-костница на загиналите въстаници.

Архитектура и художествени особености на Дряновския манастир

Архитектурата на Дряновския манастир е уникална смесица от български и византийски стил. Екстериорът е украсен със сложни каменни резби и се отличава с камбанария, която се издига над околните дървета. Вътре в манастира посетителите могат да се любуват на колекция от зашеметяващи стенописи и икони, изписани от Дряновската иконописна школа.

Дряновски манастир

Една от най-забележителните забележителности на манастира е църквата „Свети Архангели“, която е построена през 17 век. Църквата е дом на едни от най-красивите стенописи в България, включително изображение на Страшния съд, което покрива цялата западна стена.

Посещение на Дряновски манастир

Днес Дряновският манастир е популярна туристическа дестинация, която привлича посетители от цял ​​свят. В допълнение към богатата си история и културно значение, манастирът е и дом на редица дейности и събития. Посетителите могат да посещават концерти, изложби и фестивали през цялата година или просто да се насладят на спокойна разходка из околните гори.

Задължителна част от посещението на Дряновския манастир е да се отбиете до намиращата се в скалите над манастира пещера Бачо Киро – една от най-популярните природни забележителности на България. Облагородена пътека до пещерата започва от самия манастир и продължава нагоре по поречието на река Дряновска, като по пътя ще може да се любувате на изключително вдъхновяващи скални отвеси, речни вирове и каскади.

Въпреки че туризмът донесе нов живот на манастира и околностите, той постави и някои предизвикателства. Тъй като посетители от цял ​​свят продължават да откриват това културно бижу, важно е да работим заедно, за да запазим наследството му за поколенията напред.

Снимки от Дряновски манастир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *