Христовски водопад, р. Мийковска

В непосредствена близост до очарователния град Елена, водещ началото си от прохладните води на река Мийковска, е разположен живописният Христовски водопад, който е едно от най-приказните и тихи кътчета в България.

Водопадът се нарежда сред най-известните и посещавани местни туристически атракции. Той е обявен за защитена природна забележителност през 1975 година. Не случайно Еленският Балкан е считан са безкрайно приказно и привлекателно място, а част от цялата тази магия е и Христовският водопад.

До този феномен може да се стигне по специално изградената за тази цел екопътека, където са направени множество кътчета за отдих и почивка. По този начин ще имате шанса да се насладите на китните и чудни местенца, които са се скрили тук и да вдишвате повече от свежия и прохладен планински въздух, докато вървите напред към това чудо на природата.

Едва ли има човек, който би останал равнодушен пред завладяваща гледка, която се открива пред очите му. Пред вида на просторните поля, ширещи се наоколо ни се иска да пуснем духа си на свобода да бяга по тях. Взирайки се в откритото синьо небе си мечтаем да се превърнем в птица и да полетим поне веднъж към безкрайната шир. А поглеждайки към водопада желаем само да седнем край него и да му се любуваме.

Той не е много висок – около 9 метра, но спускащата се вода образува изумително шоу от многобройни танцуващи водни капчици, които ни карат да се усмихваме и да не отделяме поглед дълго време от техния танц.

Отвесно падащите и стръмни скали пък изглеждат просто неустоимо за любителите на скалното катерене. Всяко лято голям брой ентусиасти идват тук и се отдават на своето любимо занимание на открит терен, а не просто в зала.

Местността е идеално място за бягство от реалността и шумотевицата на града. Около водопада се ширят просторни поляни, които са подходящи за лагеруване или пък за пикник с приятели.

Какво интересно в района на Христовски водопад, р. Мийковска?

  • Екопътека и Скален феномен Марков камък - близо до Елена
  • Язовир Йовковци - обем 92 куб.м. - близо до Елена
  • Резерват Бяла крава - площ 93 ха - близо до Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *