водопад Момин скок, Негованска (Еменска) екопътека

Китното селце Емен е сгушено в живописните обятия на Предбалкана, само на 20 км. от Велико Търново и на 8 км. от главния път В.Търново – София. Именно там , сред несравнимата красота и очарование на природата се намира приказният Еменски каньон, който е побрал в себе си неземни прелести и скални чудеса. Любителите на екотуризма ще бъдат доста впечатлени от срещата си с това изумително място и ще останат със затаен дъх при вида на водопада Момин скок.

Еменският каньон е обявен за природна забележителност на 25 ноември 1980 г. Каньонът се характеризира със стръмни и отвесни скали, които на места достигат до 80 – 90 м. височина. Ще ви направи впечатление разнообразния релеф и терен, които природата е извайвала в продължение на векове.

От село Емен започва Негованската екопътека, която се вие по 50 метрови скали и е една от най-старите в България. В началото на маршрута ще се срещнете с Еменската пещера, която е с дължина 3113 м. Тя се нарежда на 17 място за най-дълбоките пещери у нас. Интересното е, че някога в пещерата местните хора са отглеждали гъби, а после са съхранявали сирене.

Екопътеката продължава покрай течението на река Нигованка и достига до водопада Момин скок. Местността е особено приятна за разходка и пикник през лятото. В скалите има изградени стъпала, които предизвикват желанието на посетителите да се запознаят отблизо с прелестите на района.

Водопадът е сравнително малък, но пък за сметка на това изключително красив. Спуска се от 10 м. височина и създава една великолепна картина, която някак как да не докосне човек.

Ако не успеете да намерите екопътеката за природната забележителност, местните жители ще ви упътят със сигурност.

Съвсем близо се намира и прекрасният Хотнишки водопад, разположен до село Хотница. Ако имате време не пропускайте да посетите и него. Кая Бунар е също много красива природна забележителност и атрактивна туристическа дестинация.

Какво интересно в района на водопад Момин скок, Негованска (Еменска) екопътека?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *