Етнографски комплекс Етъра, Габрово

Сгушен в живописните поли на Стара планина, се намира китният град Габрово, известен с богатото си културно наследство и традиционни занаяти. Едно от най-значимите културни богатства на града е Етнографският комплекс Етъра, превърнал се в символ на икономическата, културната и туристическата идентичност на България. Музеят е разположен в северните склонове на Стара планина, на 8 км южно от град Габрово и е единственият по рода си етнографски музей на открито в България.

Проектиране и изграждане

Етъра е българска дума за „въздух“, но в контекста на комплекса означава „дух“. Изграждането му започва през 1963 г. по проект на Лазар Донков, като официално е открит година по-късно. Представлява възстановка на българският бит, култура и занаятчийство, с цел да се съхрани това огромно национално богатство. Вдъхновение за създаването на Етнографски комплекс Етъра идва от близкото село Боженци, което успешно е съхранило своето архитектурно и културно наследство.

Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания (копия на оригинали).

Етнографски музей Етъра - Габрово

Музеят заема площ от 7 ха., в които е поместена уникалната експозиция представена от архитектурни образци, обособени в Занаятчийска чаршия, жилищни интериори, различни действащи работилници – общо 50 обекта.

Като цяло, идеята на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането – втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в.

Значението на Етнографски комплекс Етъра

Етнографски комплекс Етъра е нещо повече от туристическа атракция; това е културно богатство, което представя същността на идентичността на Габрово. Комплексът е символ на българското културно наследство и бит. Работилниците и занаятите, изложени в комплекса, са част от историята на България и са доказателство за устойчивостта и изобретателността на българския народ.

Комплексът е значим и с това, че съхранява и популяризира традиционни занаяти и занаяти, които са застрашени от изчезване в днешния глобализиран свят. Някои от работилниците включват ковачи, кожари, тъкачи, грънчари и дърворезбари. Работилниците се обслужват от квалифицирани занаятчии, които са повече от щастливи да демонстрират своите занаяти и да отговорят на всички въпроси, които посетителите може да имат. Чрез демонстриране на тези занаяти, комплексът поддържа жива частица от културното наследство на България и предоставя възможности за работа на квалифицирани занаятчии.

Туристическата стойност на Етнографски комплекс Етъра

Етнографски комплекс Етъра е популярна туристическа дестинация, която привлича посетители от цял ​​свят. Комплексът е отлично място за опознаване на българската култура и история, а традиционните занаяти и занаяти, които са изложени в работилниците, са уникална и завладяваща гледка. Посетителите могат да наблюдават как работят квалифицирани занаятчии, а някои работилници дори позволяват на посетителите да опитат ръката си в някои от занаятите.

Освен работилниците, в комплекса има още няколко атракции, включително воденица, традиционна българска къща и църква. Воденицата е действаща мелница, която мели брашно и посетителите могат да наблюдават целия процес от началото до края. Традиционната българска къща е реплика на типична българска къща от 19 век и представляваотличен пример за българска архитектура.

Църквата е реплика на традиционна българска църква и е украсена със зашеметяващи стенописи и икони. Посетителите могат да присъстват на богослужения в църквата и да се запознаят с историята на България

Снимки от Етнографски музей Етъра – Габрово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *