Археологически комплекс Плиска

Ако сте любители на историята или просто искате да се върнете назад във времето, тогава Плиска е идеалната дестинация за вас. Този древен град е бил столица на Първото българско царство – една от най-големите и могъщи държави в средновековна Европа.

История и разкопки на Плиска

Основана от хан Аспарух през 681 година, вероятно върху старо славянско селище, Плиска е столица на България до 893 година, чийто останки са внимателно разкопани и консервирани в продължение на десетки години. Така днес Плиска представлява огромен археологически обект на 28 км североизточно от град Шумен и на 2 км от съвременният град Плиска., който е превърнат в музей на открито и отворен. Находки от резервата са изложени в музейната експозиция, които представят бита, материална и духовна култура на жителите на старата столица.

Плиска - археологически резерват
Плиска. Главна порта.

Царския Дворец в Плиска

Посетителите на aрхеологическият резерват могат да разгледат руините на Царския дворец, Голямата базилика и други структури, които някога са били сърцето на този процъфтяващ град. Царският дворец е най-голямата сграда в Плиска и център на политическа власт. Този комплекс от сгради е бил ограден със стени и кули и именно тук са живели и управлявали българските владетели. Посетителите на обекта ще бъдат поразени от размера на двореца, който е над 70 метра дълъг и 30 метра широк, което го прави една от най-големите сгради в Европа навремето.

Голямата Базилика в Плиска

Голямата базилика е била великолепна църква, религиозното и културно сърце на града. Тази внушителна постройка е била най-голямата християнска сграда на Балканите по онова време и именно тук българският народ се е покланял и събирал за важни събития. Посетителите все още могат да видят останките от стените и пода на базиликата и могат да си представят какво е било да присъстваш на служба тук.

Градоустройство и водна система на Плиска

В допълнение към двореца и базиликата, посетителите на Плиска ще видят и доказателства за модерната водна система на града, укрепления и улици, които свидетелстват за напредналото ниво на организация и планиране, характеризиращи този град. Водната система беше особено сложна, с мрежа от канали и резервоари, които доставяха прясна вода в града и осигуряваха надеждно снабдяване дори по време на суша.

Плиска. Водна система.

Посещението на Плиска е не само пътуване назад във времето, но и шанс да научите повече за уникалната история и култура на България. Тези разкопки свидетелстват за постиженията на българския народ и напомнят за мощното наследство на тази забележителна цивилизация. Независимо дали сте любител на археологията, ентусиаст на историята или просто някой, който търси уникално пътешествие, Плиска е дестинация, която трябва да посетите. Така че защо не стегнете багажа си и не направите крачка назад във времето до първата столица на България днес?

Какво интересно в района на Археологически комплекс Плиска?

  • Мадарски конник - близо до Шумен
  • Екопътека Мадарски конник - близо до Шумен
  • Язовир Кюлевча - близо до Каспичан
  • Язовир Тъница - близо до Нови пазар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *