Поморие – балеолечение и Спа, лечебна кал

Поморие – балеолечение и Спа, лечебна кал

Поморие освен прочут морски курорт в България, е и чудесно място за провеждане на балнеолечение и Спа. Градчето е разположено на 22 км. в северна посока от Бургас и се гали от водите на Южното ни Черноморие. Поморие се е разпрострял върху тесен скалист полуостров, който му придава необикновено очарование.

Природата е надарила районът на Поморие с уникални дарове, които позволяват развитието на туризъм през цялата година. Пример за това е единственото по рода си в България Поморийско езеро, което е известно в цялата страна с големите находища на лечебна кал. Калта има богат химичен състав и е изключително полезна за човешкия организъм.

Наличието на лечебната кал в Поморие позволява повече от успешно да се развива балнеолечението и с времето градчето се е превърнало в един от най-добрите рехабилитационни центрове у нас. Калта и лугата от езерото се извличат по древна технология със специализирана техника.

Чрез калолечението се подобряват значително обменните процеси в организма, а нивото на холестерола се нормализира. Лечебният ефект е резултат от комплексното действие на химичните, биологичните, електродинамичните и механични фактори на лечебната кал.

Поморийска кал - cив слой - високоминерализирана, слабосулфидна, с високо съдържание на магнезиеви йони във водоразтворима форма, сулфатни, хлоридни, магнезиеви и натриеви йони. Има положително влияние върху различни заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, кожни заболявания и гинекологични заболявания, включително стерилитет.

Поморийска кал - черен слой- тинесто-сулфидна, с висока минерализация и наситена със соли. Наситена е с микроелементи, ензими, хормони и други биологично активни вещества. Оказва коригиращо и лечебно въздействие. Калта има мирис на сероводород и алкална реакция. В нея има много сяра, йод, мед, стронций, аминокиселини, ферменти, естрогени, витамини. Радиоактивността й е много ниска.

Поморийската луга е вторичен материал от процеса на добиване на морска сол. Това е гъста остатъчната течност, изтекла от солените хълмчета, в които кристализира солта от водите на езерото. Течността е с висока плътност, бледожълт до кафяв цвят, със солено горчив вкус и специфичен мирис. Лугата съдържа редица важни макро- и микрелементи, както и колоиди, различни киселини от органичната и неорганичната природа, биологично активни вещества и други компоненти от жизнената дейност на микрофлората и фауната на езерото и морето. Прилагането на лугата подобрява качеството на окислително-възстановителните реакции, спомага за възстановяване на хормоналния статус, засилва метаболизма и стимулира защитните свойства на организма. Прилага се във вид на топли компреси.

Прекрасното съчетание от благоприятен климат, красиво море и лечебна кал превръщат Поморие в отправна точка за българи и чужденци през цялата година.

Бъдете сигурни, че тук ви очакват само приятни емоции и пълноценен престой.

Вижте коментари за Поморие – балеолечение и Спа, лечебна кал

Хотели в близост

семеен хотел Пасианс
Поморие • Цена на човек: 23.3 - 45 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
бунгала Сънрайз
Поморие • Цена на човек: 16.7 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС
хотел Яна
Поморие • Цена на човек: 15 - 30 лв
Включва нощувка, туристическа такса
къща за гости Синьо лято
Поморие • Цена на човек: 11.7 - 23.3 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
апарт хотел Пенелопа Палас
Поморие • Цена на човек: 41 - 106 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, спа зона, интернет, открит басейн, чадъри и шезлонги на басейна
виж още хотели

Коментари за Поморие – балеолечение и Спа, лечебна кал


Забележителности в близост

Созопол - стария град
област Бургас
Резерват Ропотамо
област Бургас
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.