Шуменска крепост

На 3 километра западно от град Шумен се издига Шуменската крепост, просъществувала повече от 3200 години. Местността е била заселена още през ранно-желязната епоха (XII век преди Христа). По-късно, крепости тук са издигнали траки, римляни, византийци.

Крепостта се състои от три основни части: долна, средна и горна цитадела. Долната цитадела е най-старата част от крепостта и се смята, че е построена през 5-ти и 6-ти век след Христа. Средната цитадела датира от IX и X век, докато горната цитадела е построена през XIV век.

Една от най-забележителните особености на Шуменската крепост са нейните внушителни стени, които достигат до 3 метра дебелина и 12 метра височина. Стените са изградени от големи камъни и са проектирани да издържат на масирани атаки от нашественици.

Днес Шуменската крепост е популярна туристическа дестинация, привличаща посетители от цял ​​свят, които идват да се възхищават на нейната зашеметяваща архитектура и спиращи дъха гледки. Обектът е в голяма степен възстановен и посетителите могат да изследват руините и да научат повече за историята на крепостта чрез информационни табла и експонати.

Какво интересно в района на Шуменска крепост?

Снимки от Шуменска крепост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *