Ахреологически комплекс Велики Преслав

Върху руините на старата българска столица Велики Преслав (893-972 г.) днес се намира националният историко-археологически резерват с музей „Велики Преслав“. Продължаващите повече от век проучвания сочат, че Преслав е замислен и построен от своите създатели като един великолепен град, достоен да съперничи на византийската столица Константинопол.

История на Велики Преслав

Когато Борис I приема християнството през 864 г., наред с множество издигнати църкви и манастири в България, той изгражда и Велики Преслав като духовен център. По-късно, с цел окончателно разделяне с езическото минало на българите и обединаване на царската власт и духовната сила в един център, през 893 г. цар Симеон I премества столицата на Българското царство от Плиска във Велики Преслав. По време на управлението на Симеон, България и нейната столица Велики Преслав изживява Златен век на култура и просперитет. Големият дворцов комплекс, включващ няколко двореца, административни сгради и тронна зала, е построен през това време. По времето на Симеон е построена и Кръглата църква – един от най-старите оцелели християнски храмове в България.

За жалост, след смъртта на Симеон през 927 г. българското царство започва да запада. Нашествията на Византийската империя и други съседни сили отслабват страната и до X век Велики Преслав губи голяма част от силата и влиянието си. През 972 г. столицата отново е преместена, този път в Охрид.

Археологически разкопки

До този момент на територията на резервата и неговата околност са открити десетки недвижими паметници, а в експозицията на музея могат да се видят оригинални произведения на старобългарското и средновизантийско изкуство. Сред тях са шедьоври като иконата на Св. Теодор, Преславското златно съкровище и Керамичният иконостас от Дворцовия манастир, участвали в редица български и международни изложби.

Музеят притежава и уникална по своя характер колекция от оловни печати – тя е най-голямата в света и е открита при разкопките на административна сграда в Дворцовия център. Изключително ценна е и сбирката от епиграфски паметници – едно неоспоримо доказателство за високите достижения и просветна дейност на Преславската книжовна школа.

Велики преслав - керамичен иконостас

Архиологичният комплекс Велики Преслав може да се похвали с няколко впечатляващи археологически обекта. Най-значим е Големият дворцов комплекс, който се простира на площ от над 10 000 кв.м. Дворецът е бил административен и церемониален център на Българското царство и е построен с най-модерните за времето архитектурни техники и материали. Посетителите могат да разгледат останките от тронната зала, залите за приеми и царските покои, които са били украсени със сложни фрески и мозайки.

Велики Преслав - фрезки

Кръглата църква е друг обект, който трябва да посетите във Велики Преслав. Построена през iX век, църквата е известна с уникалната си архитектура, която се отличава с кръгъл дизайн с три апсиди. Интериорът е украсен с цветни фрески, които изобразяват сцени от Библията и живота на светците.

Велики Преслав - Кръглата църква

Заслужава си да се обърне внимание и комплексът Керамична работилница. Този голям комплекс е бил използван за производството на глинени съдове и керамика, които са били от съществено значение за ежедневието на българското царство. Посетителите могат да видят останките от пещи, работилници и складове, както и примери за керамика, произведена на мястото.

Велики Преслав - мозайки

Културно-историческо значение на Велики Преслав

Велики Преслав играе решаваща роля в развитието на българското изкуство, литература и религия. През златния век на Българското царство Преслав е бил средище на науката и културата, а в града са живели и творили много известни български писатели и художници. Много значими религиозни лидери са живели и работили в Преслав и техните учения и писания са имали трайно влияние върху българските православни традиции. Именно в Преславската книжовна школа е създаден и първоначалния вариант на кирилицата – национлна азбука за над 300 млн души днес.

Какво интересно в района на Ахреологически комплекс Велики Преслав?

  • Язовир Тича - обем 311 куб.м. - близо до Велики Преслав
  • Природен парк Шуменско плато - площ 3896 ха - близо до Шумен
  • Резерват Букака - площ 63 ха - близо до Шумен
  • Шуменска крепост - близо до Шумен
  • Томбул джамия Шериф Халил Паша - близо до Шумен
  • Регионален исторически музей (Шумен)
  • Астрономическа обсерватория - Шумен - близо до Шумен

Снимки от Велики Преслав

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *