Античен град Кабиле

Руините на древният тракийски град Кабиле се намират на 7 км. северозападно от Ямбол. От архиологичните разкрития по всичко личи, че Кабиле е бил най-значимият и голям тракийски град – икономически и военен център за цялата Тракийска равнина. Архитектурните останки са впечатляващи, като голяма част от тях са консервирани и реставрирани и находките са изложени в експозиция на място.

История на Кабиле

Кабиле възниква в края на II хилядолетие пр.Хр. Той е стратегически разположен на височинен хълм насред равните полета на Горнотракийската низина, осигурявайки естествена защита и синоптичен поглед върху околната територия в радиус от десетки километри и в същото време лесно достъпен за търговски обмен. Тези предимства го превръщат в един от най-значимите за времето градове в Югоизточна Европа.

През 341г. пр.Хр. Кабиле е завладян от Филип II Македонски, като след това е част от империята на Александър Македонски. Няколко десетилетия по-късно, траките успяват да си върнат града. Изграден отново той е стопански, политически и културен център във вътрешността на Древна Тракия, докато не попада по-късно под владението на Рим. Градът е окончателно разрушен през VI век от аварите.

Архиологични открития

През годините археолозите са направили множество вълнуващи открития в Кабиле. От руините на античния град са изкопани множество артефактите (керамика, монети, бижута и инструменти), които дават ценна инфорация за културата и бита на траките.

Една от най-впечатляващите структури, открити в Кабиле, е голям храмов комплекс, който датира от 4 век пр.Хр. Храмът е посветен на тракийския бог на виното и плодородието, известен като Залмоксис.

Откритията, направени в Кабиле, дават ценни познания за древната тракийска цивилизация и доказват че траките са били изтънчен и напреднал народ, с богата култура и сложни религиозни вярвания. Останките от Кабиле също са помогнали да се запълнят празнините в нашето разбиране за древната история относно събития свързани със взаимодействията между траките и други древни цивилизации, включително гърците и римляните.

Посетителите на Кабиле могат да разгледат останките на древния град и да научат за завладяващата история на тракийския народ. Мястото е добре запазено и предлага уникален поглед към миналото. Достъпът е изключително лесен, тъй като се Националния архитектурен резерват Кабиле се намира само на 2 км при отбивката от АМ Тракия за Ямбол.

Какво интересно в района на Античен град Кабиле?

  • Язовир Двата чучура (Кринчовица) - близо до Ямбол
  • Планетариум Ямбол - близо до Ямбол
  • Регионален исторически музей (Ямбол)
  • Музей на котленските възрожденци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *