Арбанаси

Арбанаси

Арбанаси е уникално селище на 4 км. от Велико Търново, известно със старинните си къщи-крепости, църкви и манастири. Отворени за посещения са Хаджиилиевата и Констанцалиевата къщи, църквите "Рождество Христово" (ХVI в.) и "Св. Архангел Михаил" (ХVII в.) с богати колекции от стенописи със световна известност.

От ранната украса в църквата "Рождество Христово" са запазени композициите "Рождество Христово" и "Страшния съд", както и образите на отделни светци. Сред стенописите от ХVІІ в. се откроява сцената върху свода "Новозаветна Троица" и цикълът "Христовите страсти" по надлъжните стени. Своеобразен връх в художествената украса представлява изобразеното върху западната фасада на параклиса "Колело на живота със зодиак". Тази композиция съдържа уникални за българското изкуство елементи. Църквата "Рождество Христово" е била съборна, и е била резиденция на търновските гръцки владици през ХVІІ-ХVІІІ век.

Констанцалиевата къща е построена през XVII в. Приземният етаж е изграден изцяло от камък. Тук са разположени жилището на пазача, стаята за прислугата, мазите и складовете за стоки, конюшнята, скривалището, представителното и всекидневното стълбище, както и стълбището, свързващо скривалището с втория етаж. На втория етаж се намират гостните, спалните и сервизните помещения за собствениците. Свой чар имат и калдаръмените пътеки по двора, сенките на дърветата, цветята по прозорците, силуета на кладенеца - обрамчени от високите строги дувари.

Вижте коментари за Арбанаси

Хотели в близост

хотел Анхеа
Велико Търново • Цена на човек: 21.7 - 35 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, WI-FI интернет, паркинг,ДДС,тур.такса
хотел Зеленка
Велико Търново • Цена на човек: 20 - 35 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, турист.такса, застраховка, безжичен интернет
къща за гости Герана
Елена • Цена на човек: 30 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Василена
Трявна • Цена на човек: 17.5 - 20 лв
Включва нощувка, туристическа такса, За ползване на механата и кухнята към нея се начислява такса в размер на 2.50 лева на човек на вечер
къща за гости Мая
Трявна • Цена на човек: 27.3 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за Арбанаси


Забележителности в близост

Велико Търново - Царевец
област Велико Търново
Преображенски манастир
област Велико Търново
Соколски манастир
област Велико Търново
Никополис ад Иструм
област Велико Търново
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.