Каменни гъби (с.Бели пласт)

Каменни гъби (с.Бели пласт)

Природният феномен Каменните гъби се намира край пътя между Хасково и Кърджали, на около 1 км от село Бели пласт. Представляват естествени скални образувания изваяни от природните сили във формата на гигантски гъби, простиращи се на площ от 30 дка. Те са с височина около 2,5 м, каквато е и приблизително ширината на шапките. Хармоничните пропорции и уникалните багри на скалната формация, създават илюзия за истински гъби. Пънчетата имат розов оттенък заради минерала клоиноптилолит. Шапките пък имат сиво-зелен цвята, като зелените багри се дължат на друг минерал – селадонит. По пънчетата се наблюдават и ситните сивите и черни петна, дължащи се на манганови кокреции.

Гъбите са се оформили преди много време – още през палеогена. Образували са се вследствие на вулканична подводна дейност, когато тук е било дъното на море. След оттеглянето на водата дъждът, слънцето и вятърът са свършили фината работа и са дооформили образуванията в днешния им вид. Минералите, от които са съставени шапките на гъбите, са по-здрави и устойчиви от тези, съставящи пънчетата. Това е довело и до различната степен на изветряне и така в продължение на хилядолетия се е оформила тази прекрасна композиция от неповторими форми и багри.

Цялата местност е обявена за природна забележителност през 1974 г. със заповед на Министерство на околната среда и горите. В защитената зона могат да се наблюдават и интересни видове птици: орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и обикновено каменарче.

Вижте коментари за Каменни гъби (с.Бели пласт)

Хотели в близост

семеен хотел Централ
Хасково • Цена на човек: 27.5 - 40 лв
Включва нощувка, туристическа такса, Цените са крайни и не се начислява ДДС
семеен хотел Комплекс Авалон
Асеновград • Цена на човек: 12.5 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Александрова вила
Златоград • Цена на човек: 10.8 - 22.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Топалови
Златоград • Цена на човек: 22.5 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
къща за гости Енчеви Страноприемици
Златоград • Цена на човек: 30 - 40 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
виж още хотели

Коментари за Каменни гъби (с.Бели пласт)


Забележителности в близост

Манастир Св. Йоан Продром
област Кърджали
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.