Манастир Св. Йоан Продром

Манастир Св. Йоан Продром

„Свети Йоан Продром“ е прекрасен български манастир, ширещ се на живописния десен бряг на река Арда в град Кърджали, квартал „Веселчане“. Всеки посетил прелестния храм е останал удивен от атмосферата, която витая наоколо и прекрасното чувство на лекота и и спокойствие, което обзема човек. Днес на размери средновековният манастир е сравнително малък, но затова пък пази спомени за велики и славни моменти от нашенската история.

Храмът е изграден през 10 век върху руините на малка църква. По-късно около него е построена крепостна стена, като в четирите й края се извисявала по една наблюдателна кула. В миналото „Свети Йоан Продром“ е бил важен християнски център и средище на една от големите епархии от периода на Средновековието – Ахридос. Постепенно с времето обителта била изоставена и започнала да се руши. През 30 – те години на миналия век останките на средновековния храм са намерени от местни жители, но въпреки това е трябвало да минат още 3 десетилетия, за да започват археологически проучвания.

Така през 1962 година учените стартират разкопките и се натъкват на впечатляващи находки. Някои от тях са 5 – те зидани гробници, принадлежащи на висши духовници. Тук са открити мощите на знатно духовно лице, починало в края на 12 и началото на 13 век.

Манастирът е уникален по своята културна, художествена, архитектурна и историческа стойност. На външен вид изглежда прекрасно, като фасадата му наподобява елементи на византийската архитектура, а стените му са украсени с цветни и живописни рисунки и стенописи. Личи си майсторството и любовта, с която е съградена всяка една частица от обителта, за да стане тя единствена и неповторима.

Реставрацията на храмът започва през 1998 година и приключва няколко години по-късно. Резултатът е повече от впечатляващ и заслужава похвала!

Препоръчваме ви, ако имате път Кърджали да се отбиете и до тази забележителност – бъдете сигурни, че няма да съжалявате!

Какво интересно в района на Манастир Св. Йоан Продром?

  • Астрономическа обсерватория "Славей Златев" - близо до Кърджали
  • Регионален исторически музей (Кърджали)
  • Средновековна крепост Вишеград - близо до Кърджали
  • Язовир Кърджали - обем 539 куб.м. - близо до Кърджали
  • Перперикон - близо до Кърджали
  • Язовир Студен кладенец - обем 489 куб.м. - близо до Кърджали
  • Музейна сбирка (Момчилград)
  • Каменни гъби - близо до Хасково
  • Язовир Даскалово 2 - близо до Кърджали
  • Язовир Даскалово 1 - близо до Кърджали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *