Крепост Градище

В България има много красиви и забележителни места, които не са толкова известни за масовия български турист. Има чудесни места, които могат да се превърнат в атрактивни дестинации за посещение, но за съжаление липсва достатъчно информация за тях.

Подобна е ситуацията с крепостта Градище, разположена на около 7 км. от Габрово. Местните знаят и са чували за нея, но доста пътешественици минават покрай града дори без да подозират какво уникално кътче се крие там.

В миналото укреплението е имало важна защитна роля, като е било изградено с цел да възпира варварските атаки в района. Крепостта е издигната още по римско време и е била единственото укрепление в тази област на провинция Долна Мизия, пазеща пътя през Шипченския проход. Някога върхът на който се издигало съоръжението, е бил опасан с високи и мощни крепостни стени, върху които пък се извисявали бойни кули. Зад здравите каменни зидове се намирали голяма базилика, жилища, църкви и други здания.

След проведени археологически разкопки на старото селището са открити руини на повече от 45 помещения, които били построени едно до друго. Също така учениците се натъкват на интересни предмети от бита на хората като накити, украшения, монети и т.н., които ни дават ценна информация за традициите и обичаите на населението живяло някога тук. През вековете е оцеляла и част от крепостната стена и няколко охранителни кули.

През Средновековието българите са използвали крепостта за военни цели, но след падането ни под османска робство тя е изоставена. Така започнал период на упадък и разруха, белязал съдбата й през следващите векове.

До Градище можете да стигнете с кола или пък пеша – от Дома на хумора и сатирата започва живописна екопътека, водеща към останките на укреплението. Препоръчваме ви , ако разполагате с повече свободно време да поемете пеша, за да можете да се полюбувате на красивата природата, следваща пътя до съоръжението.

Какво интересно в района на Крепост Градище?

  • Екопътека Градище - Кметовци - близо до Габрово
  • Екопътека Градище - близо до Габрово
  • Планетариум Габрово - близо до Габрово
  • Музей Дом на хумора и сатирата
  • Зоопарк Габрово - близо до Габрово
  • Регионален исторически музей (Габрово)
  • Национален музей на образованието
  • Боженци - историко-архитектурен резерват - близо до Габрово
  • Екопътека Римският път - близо до Божженци
  • Екопътека Етър–Соколски манастир - близо до Габрово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *