Боженци – историко-архитектурен резерват

Едно от най-приказните и омагьосващи кътчета в България е малкото селце Боженци. То тихичко се е сгушило по северните склонове на Централна Стара планина и е надарено от природата с несметни красоти и пълна хармония. Разположено е на 16 км. източно от Габрово и 40 км. от Велико Търново.

Боженци представлява една удивителна смесица от самобитна и автентична възрожденска архитектура, богато минало и неповторими български традиции. Наоколо цари такава тишина и спокойствие, че човек има чувството, че животът е затихнал със стотици години.

Селцето има повече от 600–годишна история. За всичкото това време то е съхранило в себе си голяма част от радостите и тъгите на местните и тяхната култура и обичаи. Всичко наоколо е пропито със спомените за величавото ни минало и неговата мистериозност.

Според древна легенда, Боженци е създадено от болярката Божана, която бягайки от турските потери нападнали тогавашната столица Велико Търново, намерила сигурност и дом в полите на Балкана. Тя имала общо 9 сина, с които се заселила по тези земи,а новосъздаденото селце било кръстено на нея. Местните хора са се прехранвали предимно със занаятчийство и търговия и постепенно се замогнали. Боженци придобило модерен и пищен външен вид и се превърнало в едно от най-развитите селища у нас.

Архитектурно–историческият резерват днес представлява един малък рай, който може да плени всеки. Той се състои от очарователни малки къщи, с неповторима архитектура, които се ширят на единия бряг на река Божанка и са строени през 18-19век. Те са двукатни и трикатни с чардаци, имат обширни дворове оградени с високи каменни зидове. По-голямата част от тях са реставрирани и превърнати в различни туристически обекти, музеи и къщи за гости, а други пък са напълно запазени в своя първоначален вид. Старинната църква „Пророк Илия”, която е великолепно творение на църковното изкуство, притежава също доста интригуваща история. Построена е през 1835 година с общите усилия на местните жители.

В наши дни Боженци е част от Стоте национални туристически обекта.

Какво интересно в района на Боженци – историко-архитектурен резерват?

Снимки от Боженци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *