Национален парк Рила

Национален парк Рила

Национален парк Рила е най-големият от трите национални парка на територията на България. Всъщност, той е една от най-големите защитени територии в Европа. Тези територии са обявени за национален парк на 24 февруари 1992 г., с цел опазването на няколко отделни екосистеми, както и на отделни исторически и културни обекти от национална важност. Неговата територия се разпростира на площ от 81 хил. хектара и обхваща централните и най-високи части на планина Рила, включително най-високият връх на Балканския полуостров – връх Мусала (2925 м.). В неговата територия влизат 4 резервата – Парангалица, Скакавица, Централен Рилски резерват, Ибър.

От Рила планина извират едни от най-пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров, като например р.Марица. Всъщност името Рила произхожда от тракийското “роула”, което означава “много вода”. На неговата територия са разположени 120 естествени езера, от които 70 са с ледников произход.

Рила е една от планините, в които туризмът е най-добре развит. На територията на националния парк намират няколко курорта предназначени за зимен и летен туризъм, включително първият и най-голям ски курорт на България – Боровец.

В Рила планина се намират 2 от забележителностите признати и защитени от ЮНЕСКО за част от световното културно и природно наследство . Това са Рилския манастир, който се намира на границата на парка и Седемте рилски езера.

Национален парк Рила е едно от любимите места на пешеходните туристи планинари. В парка са изградени и маркирани голям брой разнообразни по вид и трудност туристически маршрути и пътеки. Оттук минават и две европейски туристически пътеки - Е4 и Е8. Главните входни пунктове за влизане в парка са курортите Паничище, Мальовица, Боровец, Семково, Белмекен, Костенец. Второстепенните входни пунктове са Говедарци, х. Гергиница, курорните селища Юндола, Предел, м. Славово, р. Дупнишка Бистрица и още много други. Национален парк Рила привлича голям брой посетители и дава възможност на много хора да изпитат удоволствие и наслада от съприкосновението с дивата природа. Все повече от тези посетители се интересуват от специализиран туризъм и отдих на открито в парка. Това включва наблюдаване на диви животни и птици, фото-лов и екстремни спортове като делтапланеризъм, планинско колоездене, конна езда, алпинизъм и скално катерене.

На разположение на туристите са изградени 17 хижи (Белмекен, Скакавица, Рилски езера, Седемте езера, Мусала, Македония, Марица, Чакалица, Добърско, Грънчар, Заврачица, Чакър войвода, Мальовица, Вада, Ловна, Отовица, Иван Вазов) и 4 заслона (Еверест, Леденото езеро, Страшното езеро, Орловец). Тъй като политиката на ръководството на парка е да насърчава пешеходния туризъм и да ограничава струпването на много хора на едно място, в хижите туристите могат да прекарват само по една нощ.

Вижте коментари за Национален парк Рила

Хотели в близост

къщи за гости Свети Никола
Самоков • Цена на човек: 45 - 90 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, ползване на басейн, чадър, шезлонг, барбекю, маса за тенис, дартс и федербал
хотел Виа Лакус
Сапарева баня • Цена на човек: 22.5 - 40 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, ощзакуска на блок-маса, ползване на СПА-зона, ползване на зона за релакс и игри, полздване на външен
къща за гости Лазов
Сапарева баня • Цена на човек: 20 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Условия за самостоятелно приготвяне на храна и консумирането и!
квартири Уют
Сапарева баня • Цена на човек: 25 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Мурите
Сапарева баня • Цена на човек: 15 - 20 лв
Включва нощувка, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за Национален парк Рила


Забележителности в близост

връх Мусала
област София
Рилски манастир ЮНЕСКО
област Кюстендил
Седемте рилски езера
област Кюстендил
водопад Рилска скакавица
област Кюстендил
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.