Плаж Дюни

Плаж Син флаг СИН ФЛАГ за екологичност за 20142023

На няколко километра южно от Созопол се разгръща една от най-дългата плажна ивици на българското Черноморие с дължина от 4.5 км – Дюни.

Тук са се формирали най-високите плажни дюни на Балканския полуостров, които са обявени за защитена природна забележителност през 1994г. По тази причина, с изключение на най-северната част където се намира курортното селище Дюни, почти цялата плажна ивица е запазила своя естествен облик.

С общ рейтинг от 9, Плаж Дюни се нарежда на 1 място от всички плажове по Южното Черноморие. Природните условия и удобствата на Плаж Дюни го правят подходящ за семеен отдих, възрастни, спокоен отдих, водни спортове.

Оценка за плажа

Обща оценка: 9/10
Удобства
9.5/10
Чистота
8.5/10
Бряг
8.2/10
Вода
7.9/10

Удобства и инфраструктура

Паркинг
Заведения
Мед. пункт
Тоалетни
Атракциони
Шезлонг и чадъри
Спасител
Душове
Съблекални
Детски кът

Бил си там? Сподели своята оценка!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Посетих плажа
Плажът е най-подходящ за
Оценка 5/10
Оценка 5/10
Оценка 5/10
Оценка 5/10
Удобства
Активности
Благоприятен към
5/10

Природни условия и характеристика на Плаж Дюни

Разположение: градска среда, лесно достъпен
Размер: голям плаж
Бряг: златист пясък
Вода: плавен подход, пясъчно дъно
Посещаемост: пренаселено в пик сезона
Подходящи активности: плажен волейбол, кайт и уиндсърфинг, съп сърфинг

Плажът прилежащ към к.к. Дюни е идеално поддържан с инфраструктура и услуги, осигуряващи пълен набор от удобства и сигурност за туристите. Край плажа посетителите ще намерят различни по вид заведения, доставчици на плажно оборудване, детска площадка, душове, тоалетни. Наличните водните атракции включват морски обиколки с джет, яхта , водни ски и др. Природните условия са благоприятни за практикуване на различни водни спортове като уиндсърф, делтапланеризъм и дори риболов.

Плажът има плавно спускане и голяма плитка зона, която, в комбинация с чистия зърнест златист пясък, прави плуването и слънчевите бани безопасни и приятни. Водата е много чиста и бистра, което я прави отлична за подводно гмуркане. Близките иглолистни гори и планини предпазват плажа от студени ветрове.

За уникалността на плажа говори фактът, че плажът е ежегоден носител на син флаг за екологична чистота и безопасност откакто тази награда се дава в България. Дюни е всичко онова, за което можете да си мечтаете през лятото. Той е подходящ курорт за семейства с деца, които искат да се отдадат на спокойна и релаксираща почивка.

Районът на юг от курортното селище Дюни предлага изобилие от красиви и спиръщи дъха гледки, както и дестинации, които не бива да пропускате да посетите. Наблизо се ширят девствените плажове Алепу и Аркутино, които не осигуряват удобствата, с които разполага Дюни, но пък са истински очарователни със своята дивост и усамотеност. Не далеч се простира и Маслен нос, от където се откриват забележителни пейзажи към безкрайната морска шир.

Какво интересно в района на Плаж Дюни?

  • Аквапарк Нептун - близо до с. Равадиново
  • Археологически музей (Созопол)
  • Созопол - стария град - близо до Созопол
  • Резерват Ропотамо - площ 1001 ха - близо до Приморско и Созопол
  • Екопътека По следите на римляните - близо до Приморско
  • Езеро Стомопло - близо до Поморие
  • Аква Планет - близо до Приморско
  • Атлиманско блато - близо до Китен
  • Язовир Ясна поляна - близо до Поморие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *