Соколски манастир

Соколски манастир

Соколският манастир е красива и забележителна обител, разположена на около 12 км. от град Габрово в Северна България. Пълното име на храма е „Успение Богородично“ и е основан през 1833 година от Йосиф Соколски. Днес манастирът е действащ и е отворен за посещения от туристи.

Комплексът се простира в особено живописен район по горното течение на река Янтра. Местността носи името Соколова пещера, а оттам се открояват прекрасни гледки към склоновете на Стара планина.

Своето начало манастирът бележи през 1833 година, когато основите му са положени от Архимандрит Йосиф. Той е бил виден деец за национално освобождение и духовна независимост на българския народ. С общите усилия на йеромонах Агапий и Йосиф била построена малка дървена църква, която на следваща година е съборена и на нейно място с помощта на местните хора е изграден днешния красив храм, който се намира на каменната тераса.

В годините на борби за национално освобождение, тук подслон са намирали видни български революционери и четници. През този период е изработен прекрасният иконостас, а наосът на църквата е изрисуван с красиви стенописи. Кольо Фичето пък изградил уникалната каменна чешма в манастира, която и до наши дни е важен архитектурен паметник.

До 1959 година „Успение Богородично“ действа като мъжки манастир, където служили повече от 100 монаси. След като през 1959 година девическият манастир в Габрово е взривен, монахините се местят в Соколската обител. След този случай манастирът става смесен, какъвто е и до днес.

В наши дни там има изграден малък музей, където могат да се видят ценни експонати от миналото на това място.

Съвсем близо до обителта се намира и архитектурният комплекс Етъра, като до там може да се стигне или с кола или по изградената екопътека, където преходът продължава около 2 часа.

Соколският манастир е удивително красиво и спокойно кътче, където имате възможността да се откъснете от забързаното ежедневие и да се отдадете на няколко часа спокойствие и релакс.

Вижте коментари за Соколски манастир

Хотели в близост

хотел Зеленка
Велико Търново • Цена на човек: 20 - 40 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, турист.такса, застраховка, безжичен интернет
хотел Анхеа
Велико Търново • Цена на човек: 21.3 - 45 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, WI-FI интернет, паркинг,ДДС,тур.такса
къща за гости Василена
Трявна • Цена на човек: 30 - 30 лв
Включва нощувка, туристическа такса
семеен хотел Крънско ханче
Казанлък • Цена на човек: 20 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, тур.застраховка,WiFi,паркинг
семеен хотел Аристо
Дряново • Цена на човек: 28 - 50 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за Соколски манастир


Забележителности в близост

пещера Бачо Киро
област Габрово
Дряновски манастир
област Габрово
Велико Търново - Царевец
област Велико Търново
Преображенски манастир
област Велико Търново
Арбанаси
област Велико Търново
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.