Соколски манастир Успение Богородично

Соколският манастир е красива и забележителна обител, разположена на около 12 км. от град Габрово в Северна България. Комплексът се простира в особено живописен район по горното течение на река Янтра. Местността носи името Соколова пещера, а оттам се открояват прекрасни гледки към склоновете на Стара планина.

Соколски манастир

История на Соколския манастир

Своето начало манастирът бележи през 1833 година, когато основите му са положени от Архимандрит Йосиф. Той е бил виден деец за национално освобождение и духовна независимост на българския народ. С общите усилия на йеромонах Агапий и Йосиф била построена малка дървена църква, която следа година е съборена и на нейно място с помощта на местните хора е изграден днешния красив храм, който се намира на каменната тераса.

В годините на борби за национално освобождение, тук подслон са намирали видни български революционери и четници. През този период е изработен прекрасният иконостас, а наосът на църквата е изрисуван с красиви стенописи. Кольо Фичето пък изградил уникалната каменна чешма в манастира, която и до наши дни е важен архитектурен паметник.

До 1959 година „Успение Богородично“ действа като мъжки манастир, където служили повече от 100 монаси. След като през 1959 година девическият манастир в Габрово е взривен, монахините се местят в Соколската обител. След този случай манастирът става смесен, какъвто е и до днес.

Посещение на Соколския манастир

Соколският манастир е удивително красиво и спокойно кътче, където имате възможността да се откъснете от забързаното ежедневие и да се отдадете на няколко часа спокойствие и релакс.

В наши дни там има изграден малък музей, където могат да се свидят ценни експонати от миналото на това място.

Съвсем близо до обителта се намира и архитектурният комплекс Етъра, като до там може да се стигне или с кола или по изградената екопътека, където преходът продължава около 2 часа.

Какво интересно в района на Соколски манастир Успение Богородично?

  • Исторически музей (Дряново)
  • Музей „Кольо Фичето“ (Дряново)
  • Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“ - близо до Велико Търново
  • Пещера Бачо Киро - близо до Велико Търново
  • Еко стадион Пишмана - близо до Велико Търново
  • Регионален исторически музей (Велико Търново)
  • Екопътека до Преображенския манастир - близо до Велико Търново
  • Екопътека Пейката на любовта - близо до Дряново
  • Язовир Мотела - близо до Велико Търново
  • Дряновска екопътека - близо до Дряново

Снимки от Соколския манастир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *