Светилището на Нимфите, с. Каснаково

Светилището на Нимфите (с.Каснаково)

Светилището на нимфите и Афродита е построено в края на II в. от ветеран в римската армия от тракийски произход. Това е едно от най-добре запазените тракийски светилища и единствения нимфеум в България.

След три десетилетия вярна служба на императора, военоначалникът Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос получава парче земя, край сегашното димитровградско село Каснаково. Там, на върха на един хълм, потънал в зеленината на тракийските цветя, се намира скален извор, почитан от траките като светилище на нимфите. Преданията гласят, че на това живописно място, вечер танцуват красивите повелителки на природата – нимфите. Според вярванията, ако жените пият от изворчето вода, те зачеват по-лесно и раждат красиви мъжки рожби – смели рожби на Тракия.

Пленен от красотата и мистиката на извора, Тит Флавий решава в чест на съпругата си Клавдия Монтана , да издигне на това място храм на богинята Афродита.

По време на християнизацията тук бил изграден параклис на името на свети Спас, но от него не е останало нищо. Ежегодно жителите на Каснаково провеждат събори на празника на светеца, в чест на който се оставят дарове, палят се свещи и се хвърлят монети в извора за здраве.

През 1968 год. обекта е обявен за национален паметник на културата.

Какво интересно в района на Светилището на Нимфите, с. Каснаково?

  • Зоопарк "Н.Й.Вапцаров" Димитровград - близо до Димитровград
  • Регионален исторически музей (Хасково)
  • Терариум - с. Минерални Бани - близо до Хасково
  • Пропадналото блато - близо до Димитровград
  • Язовир Тракиец - обем 114 куб.м. - близо до Хасково
  • Язовир Езерово - близо до Хасково

Снимки от Светилището на Нимфите (с.Каснаково)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *