водопад Рилска скакавица

водопад Рилска скакавица

Скакавица е името на живописен водопад в Рила планина, който ежегодно привлича туристи от всички краища на България. Природното чудо се счита за най-високата водна каскада в планината и е истински рай за любителите на природните красоти и планински преходи. Водопадът е разположен в рамките на Национален парк Рила в едноименната Скакавишка долина, в самото подножие на източния склон на величествения хълм Кабул. Феноменът се извисява на 70 м. височина, а бурните му води се стичат в река Скакавица.

Съвсем близо до това приказно кътче се намира хижа Скакавица. Маршрутът до забележителността не е труден и може да се измине без никакви проблеми от хора, които имат страх от височини и опасни места.

През зимата водопадът е също толкова атрактивен, както и през топлите месеца. В студените дни Скакавица замръзва и там се организират състезания по скално катерене.

За да достигнете до хижа Скакавица трябва да тръгнете от село Паничище. Екопътеката води началото си от началната станция на лифта за Седемте рилски езера. Маршрутът е добре обозначен и са обособени места за отдих и почивка. След като се озовете пред хижата, просто продължете по пътеката и не след дълго тя ще ви отведе пред красивия водопад.

Скакавица е една от най-главните туристически атракции в района. Ежегодно там се стичат голям брой туристи, заради карстови язовири, разнообразни скални форми, девствена гора и спокойствието. Местността около водопада е заета от девствени гори от бяла мура.

На около 40 мин. пеш от хижата се намира водопадът Мала Рилска Скакавица, но той не е толкова известен, тъй като е труднодостъпен и няма ясна маркировка.

Рилските езера и Рилският манастир са най-известните забележителности в района. Това са местата, които не трябва да пропускате да посетите!

Вижте коментари за водопад Рилска скакавица

Хотели в близост

къща за гости Лазов
Сапарева баня • Цена на човек: 20 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Условия за самостоятелно приготвяне на храна и консумирането и!
хотел Виа Лакус
Сапарева баня • Цена на човек: 22.5 - 35 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, ощзакуска на блок-маса, ползване на СПА-зона, ползване на зона за релакс и игри, полздване на външен
квартири Уют
Сапарева баня • Цена на човек: 16.7 - 20 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Мурите
Сапарева баня • Цена на човек: 15 - 20 лв
Включва нощувка, туристическа такса
къща за гости Вила Бистрица
с.Бистрица • Цена на човек: 25 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Безплатно ползване на басеин, интернет и паркинг.
виж още хотели

Коментари за водопад Рилска скакавица


Забележителности в близост

Седемте рилски езера
област Кюстендил
Рилски манастир ЮНЕСКО
област Кюстендил
Стобските пирамиди
област Кюстендил
връх Мусала
област София
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.