водопад Видимско пръскало

водопад Видимско пръскало

Видимското пръскало е една от най-красивите природните забележителности в България. Неговата височина е 80 метра, а водите му се стичат по склоновете на резервата Северен Джендем, който от своя страна е част от парк Централен Балкан в Стара планина.

Видимското пръскало се намира в непосредствена близост до град Априлци, а от квартал „Видима“ започва и живописната екопътека, която ви отвежда в царството на това възхитително място. Екопътеката преминава през гъста букова гора и достига до огромните скални стени, където може да с наблюдава чудото наречено Видимското пръскало.

Маршрутът е много лесен и без опасни терени, като е с дължина 16 км.Преходът отнема около четири часа бавно ходене, но пък изживяването си заслужава. По екопътеката са поставени обозначителни табели, а тя върви успоредно на река Пръскалска.

Водопадът води началото си от връх Юрушка грамада, откъдето извират потоците, които по пътя си се обединяват и образуват голямата водна каскада, която се спуска от 80 м. височина и се разбива с гръм и трясък в земята, разпръсквайки навсякъде милиони водни капчици, летящи и танцуващи из въздуха.

Водопадът се нарежда на второ място по височина в България след Райското пръскало (той се извисява на 125 м. височина и е разположен в биосферния резерват Северен Джендем). Местността около природната забележителност е изключително приятна за отдих и релакс, особено през лятото, когато тук можете да намерите спасение и прохлада от горещото време. Освен това отвесните и стръмни скалите около водопада са подходящи и за скално катерене и привличат като магнит професионалисти и любители на този спорт.

Други забележителности в района на град Априлци, които могат да се наблюдават, са църквата „Св. Петка Параскева“, храмът „Св. Георги Победоносец“, девическият манастир „Св. Троица“ и 34-метровият кръст, който е изграден преди 2006 г.в чест на 130 – годишнината от Априлското въстание. Все места, които са интересни и са тясно свързани с българската история.

Вижте коментари за водопад Видимско пръскало

Хотели в близост

самостоятелни стаи Дядо Събчо
Априлци • Цена на човек: 11.3 - 12.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Фамилия
Априлци • Цена на човек: 15 - 20 лв
Включва нощувка, ДДС
вила Роси
Априлци • Цена на човек: 25 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Вила Мечкарев
Калофер • Цена на човек: 20 - 20 лв
Включва нощувка
къща за гости Ваня 2
Троян • Цена на човек: 16.7 - 16.7 лв
Включва нощувка
виж още хотели

Коментари за водопад Видимско пръскало


Забележителности в близост

връх Ботев
област Пловдив
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.