Странджа планина – туризъм и забележителности

Странджа Карта

Странджа планина е нископланински масив със средна надморска височина около 200м.  заключена между. Въпреки това нейният релеф се характеризира с голямо хоризонтално разчленение, типично за високите планини в страната. Това и гъстата гориста растителност я прави трудно достъпна, което е позволило на дивата природа да остане в голяма степен защитена от човешката дейност, с богата флора и фауна, която включително над 1000 вида растения и над 50 вида бозайници.

Туризъм в Странджа планина: Един от най-добрите начини да опознаете Странджа планина е пешеходен туризъм или трекинг, възползвайки се от множество разнообразни по трудност пътеки.  Независимо дали сте опитен турист или начинаещ, има пътека, която е идеална за вас. Странджа планина е дом на голямо разнообразие от диви животни, включително елени, диви свине, вълци и мечки, така че не пропускайте да вземете със себе си бинокъл, за да се възползвате от многото специално изградени за наблюдения на диви животно съоръжения. Ако имате късмет, може да забележите и рядък вид като странджанския кълвач или странджанския прилеп. Ето и нашият подбор от забележителности и туристически маршрути, с повече информация за всеки, включително снимки и видео кадри:

История и култура в Странджа планина: Странджа планина има богата хилядолетна история. Има много древни места за разглеждане, включително тракийски гробници, средновековни крепости и традиционни български села. Някои от най-популярните обекти за посещение включват тракийското светилище Беглик таш и средновековната крепост Градище и село Бръшлян.

Един от най-уникалните и завладяващи аспекти на местната култура в Странджа планина са Нестинарските танци – древен тракийски ритуал за духовно прочистване, в който участниците танцуват боси върху огнена жарава.  Ритуалът е включен в Списъка на UNESCO за нематериалното културно наследство и в своя автентичен вид може да се види само в село Българи при честването на Св. Св. Константин и Елена (21 Май).