Никополис ад Иструм

Никополис ад Иструм

Никополис ад Иструм е античен римски град, разположен на 20 км. от Велико Търново, в близост до р. Росица. Изграден е от император Траян в началото на II. в. пр. Хр., след победата му над Даките. Градът се радва на буйно развитие по времето на римските императори Константин Велики и Юстиниан I. Това продължава до края на VI - началото на VII в., когато бива разрушен от набезите на Аварите.

Градът е бил планиран по т. нар. Хиподамова система (улиците се пресичат под прав ъгъл). Днес може да се види как са изглеждали: античните улици с настилка от огромни каменни блокове, тротоарите, централната улична канализация с ревизионни шахти в настилката и други елементи на античното градоустройство.

Разкрити са: останките на одеона (малък театър за камерни спектакли); централният градски площад (агора) с останки от околовръстна колонада; сградите около площадното пространство; булевтериона (градски съвет); една улична латрина (WC); части от голяма обществена баня (терми), две от портите на укрепителната система и други части от архитектурата и градоустройството на града.

На 200 м. западно от града са останките на античния акведукт и водния резервоар. Запазени са и няколко антични кладенци на територията на самия град. Особено богата е украсата на фризархитравите от йонийския ордер на агората, както и единствените (засега) разкрити в България колони със сърцевидно сечение.

Вижте коментари за Никополис ад Иструм

Хотели в близост

хотел Анхеа
Велико Търново • Цена на човек: 21.7 - 35 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, WI-FI интернет, паркинг,ДДС,тур.такса
хотел Зеленка
Велико Търново • Цена на човек: 20 - 35 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, турист.такса, застраховка, безжичен интернет
къща за гости Герана
Елена • Цена на човек: 30 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Василена
Трявна • Цена на човек: 17.5 - 20 лв
Включва нощувка, туристическа такса, За ползване на механата и кухнята към нея се начислява такса в размер на 2.50 лева на човек на вечер
къща за гости Мая
Трявна • Цена на човек: 27.3 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за Никополис ад Иструм


Забележителности в близост

Преображенски манастир
област Велико Търново
Арбанаси
област Велико Търново
Велико Търново - Царевец
област Велико Търново
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.