Вароша – архитектурно-исторически резерват

Ловеч е един от най-красивите градове в България. В себе си той е съхранил много история и богата култура. Само веднъж е необходимо да го посетите, за да се влюбите в него. Тук се крият много забележителни и интересни места, най-посещавано от които е старинният квартал Вароша.

През 1968 година Вароша е обявен за архитектурно – исторически резерват и оттогава досега непрестанно привлича интереса на българските туристи. В себе си кварталът включва цялата стара част на градчето, която сама по себе си е великолепна и прекрасна. Не пропускайте шанса си да дойдете тук и да се пренесете назад в миналото и да усетите жив духа на изконните български традиции и обичаи. Тесните и криволичещи калдаръмени улички, каменните къщи с удивителна архитектура, малките занаятчийници и магазинчета – всичко това напомня за епохата на Възраждането, както и за романтиката и красотата на един важен период от историята ни.

Във Вароша ще откриете огромно изобилие на стари и симпатични възрожденски къщички, близо 160. Те притежават уникална дърворезба и украса, забележителен външен вид, бели стени, цветни дворове и високи каменни довари.

С право можем да кажем, че Вароша си е същинска туристическа находка. В квартала се намират и голям брой исторически забележителности, които са с национално значение. Такава е например крепостта Хисаря, която е строена през Средновековието и е била едно от най-силните и могъщи български укрепления. Удивителна е и църквата „Св. Неделя” изградена през 1868 година. Не е за изпускане и етнографският комплекс „Драсова и Рашова къщи”, както и музеят „Васил Левски”, където имате шанса да научите много нови неща за великия революционер.

Уникален е и Покритият мост над река Осъм, издигнат през 1874 година от майстора Кольо Фичето. Впечатляващ е фактът, че той няма друг такъв аналог в цяла България, а пък в Европа са построени само още три такива. Общата дължина на моста е 90 метра и свързва новата и старата част на града.

Какво интересно в района на Вароша – архитектурно-исторически резерват?

  • Вароша - архитектурно-исторически резерват - близо до Ловеч
  • Музей „Васил Левски“ (Ловеч)
  • Етнографски комплекс „Драсова и Рашова къщи“
  • Регионален исторически музей, Ловеч
  • Музейна сбирка „Минерали и минерални суровини Атанас и Васил Атанасови“
  • Музей на СОУ „Свети Климент Охридски“ (Ловеч)
  • Зоологическа градина - Ловеч - близо до Ловеч
  • Язовир Пазар дере - близо до Ловеч
  • Езеро Йоглав - близо до Ловеч
  • Къкринско ханче

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *