водопад Горица, Сапарева баня

водопад Горица, Сапарева баня

Овчарци е малко и китно селце в Западна България, което се намира на няколко минути от град Сапарева баня. Селцето е известно със своята великолепна природа и водопади, кой от кой по-красив и забележителен. Река Горица дава началото на тези уникални творения на природата, които са истинска атракция за туристите и малките деца. Самата река извира от връх Кабул, а по пътя си е изваяла прекрасни водни каскади и скални форми.

Най-високият сред водопадите е Горица, чийто води се спускат от близо 40 м. височина. Районът около него подходящ за отдих и пикник.

За да се стигне до водопад Горица се тръгва от центъра на селцето, а екопътеката започва от реката и продължава през гъстата гора. През пролетта всичко наоколо е разцъфнало и зелено, а водопадът можете да го видите в пълния му блясък.

Общата височина на природната забележителност е 39 м. Около него има подходящи места, където да поседнете за почивка, за да се полюбувате на живописните гледки или да отидете на пикник с близките си хора.

За името на водопада местните жителите разказват една интересна легенда. Тя се свързва с младата девойка Горица и нейния любим Йовица. Горица била най-красивото момиче в селцето и тъй като беят я искал за жена, изпратил подчинените си да я отвлекат. Горица тръгнала да търси спасение в планината, но турците успели да я настигнат. За да не попадне в техен плен, тя се хвърлила в реката от високата скала. Така водопадът бил наречен на нейно име.

В околността има доста интересни исторически забележителности, които можете да разгледате. В село Овчарци интерес представляват църквата Св. Богородица и храмът, изграден от майсторите строители Кириаку и Малце от село Крушево. В град Сапарева баня имате възможност да наблюдавате единствения гейзер – фонтан в България и континентална Европа. Старинната църква Св. Никола и Св. Четиридесет мъченици са други изконни български светини. От града тръгват някои от най-популярните маршрути за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера,Боровец и Рилския манастир.

Вижте коментари за водопад Горица, Сапарева баня

Хотели в близост

хотел Виа Лакус
Сапарева баня • Цена на човек: 22.5 - 35 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, ощзакуска на блок-маса, ползване на СПА-зона, ползване на зона за релакс и игри, полздване на външен
къща за гости Лазов
Сапарева баня • Цена на човек: 16.7 - 20 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Условия за самостоятелно приготвяне на храна и консумирането и!
хотел Емали грийн
Сапарева баня • Цена на човек: 26.3 - 46.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, ползване на СПА център, халати
къща за гости Мира
Сапарева баня • Цена на човек: 18.3 - 25 лв
Включва нощувка, туристическа такса, застраховка
квартири Уют
Сапарева баня • Цена на човек: 16.7 - 17.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за водопад Горица, Сапарева баня


Забележителности в близост

водопад Рилска скакавица
област Кюстендил
Седемте рилски езера
област Кюстендил
Рилски манастир ЮНЕСКО
област Кюстендил
Стобските пирамиди
област Кюстендил
връх Мусала
област София
Абонирай своята ел. поща и
получавай известия за най-добрите актуални оферти на хотелите.
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.