водопад Горица, Сапарева баня

водопад Горица, Сапарева баня

Овчарци е малко и китно селце в Западна България, което се намира на няколко минути от град Сапарева баня. Селцето е известно със своята великолепна природа и водопади, кой от кой по-красив и забележителен. Река Горица дава началото на тези уникални творения на природата, които са истинска атракция за туристите и малките деца. Самата река извира от връх Кабул, а по пътя си е изваяла прекрасни водни каскади и скални форми.

Най-високият сред водопадите е Горица, чийто води се спускат от близо 40 м. височина. Районът около него подходящ за отдих и пикник.

За да се стигне до водопад Горица се тръгва от центъра на селцето, а екопътеката започва от реката и продължава през гъстата гора. През пролетта всичко наоколо е разцъфнало и зелено, а водопадът можете да го видите в пълния му блясък.

Общата височина на природната забележителност е 39 м. Около него има подходящи места, където да поседнете за почивка, за да се полюбувате на живописните гледки или да отидете на пикник с близките си хора.

За името на водопада местните жителите разказват една интересна легенда. Тя се свързва с младата девойка Горица и нейния любим Йовица. Горица била най-красивото момиче в селцето и тъй като беят я искал за жена, изпратил подчинените си да я отвлекат. Горица тръгнала да търси спасение в планината, но турците успели да я настигнат. За да не попадне в техен плен, тя се хвърлила в реката от високата скала. Така водопадът бил наречен на нейно име.

В околността има доста интересни исторически забележителности, които можете да разгледате. В село Овчарци интерес представляват църквата Св. Богородица и храмът, изграден от майсторите строители Кириаку и Малце от село Крушево. В град Сапарева баня имате възможност да наблюдавате единствения гейзер – фонтан в България и континентална Европа. Старинната църква Св. Никола и Св. Четиридесет мъченици са други изконни български светини. От града тръгват някои от най-популярните маршрути за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера,Боровец и Рилския манастир.

Вижте коментари за водопад Горица, Сапарева баня

Хотели в близост

хотел Виа Лакус
Сапарева баня • Цена на човек: 22.5 - 35 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, ощзакуска на блок-маса, ползване на СПА-зона, ползване на зона за релакс и игри, полздване на външен
къща за гости Лазов
Сапарева баня • Цена на човек: 20 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Условия за самостоятелно приготвяне на храна и консумирането и!
квартири Уют
Сапарева баня • Цена на човек: 16.7 - 20 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Мурите
Сапарева баня • Цена на човек: 15 - 20 лв
Включва нощувка, туристическа такса
къща за гости Вила Бистрица
с.Бистрица • Цена на човек: 25 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Безплатно ползване на басеин, интернет и паркинг.
виж още хотели

Коментари за водопад Горица, Сапарева баня


Забележителности в близост

водопад Рилска скакавица
област Кюстендил
Седемте рилски езера
област Кюстендил
Рилски манастир ЮНЕСКО
област Кюстендил
Стобските пирамиди
област Кюстендил
връх Мусала
област София
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.