Къкринско ханче

Къкринско ханче

Ако ви предстои посещение на град Ловеч, в никакъв случай не бива да пропуснете да посетите Къкринското ханче.

Къкринското ханче заема важно място в нашата история – то е давало подслон на не един и два български революционери и борци на свобода, през втората половина на 19 век. То е известно с това, че по време на борбите за освобождение на българския народ от робството, тук видни български дейци са водели активна революционна дейност.

Забележителността се намира в село Къкрина, на 17 км. от Ловеч и е част от Регионалния исторически музей.

Със сигурност много от вас знаят, че именно тук на 27 декември 1872 година е заловен Васил Левски. Така ханът остава последното място, където смелият български революционер е видян свободен.

От писмените източници черпим информация, че по инициатива на Левски ханът е нает от революционния комитет в Ловеч, а за негов домакин е назначен близкия приятел на Апостола – Христо Цонев Латинеца. Ханчето е служило за убежище на местните жители, криещи се от османските управници.

След като Левски е заловен,а по-късно обесен, ханчето е изоставено. Съратниците на Апостола повече не се завръщат там и то престава да функционира. На 19 февруари 1873 година един живот угасва, за да останат вечни негови идеи и стремежи!

В края на 19 век голям пожар унищожава старата сграда и от нея остават само основите й. В памет на великото дело на Васил Левски местни жители поставят плоча в близост до Къкринското ханче през 1901 година. На 5 юни 1924 г. по инициатива на. д-р Никола Сяров е основан граждански комитет "Васил Левски". Неговата цел е възстановяването на ханчето. В двора е надигнат плет по подобие на този, който Левски се е опитал да прескочи в онази злокобна утрин. До стария бряст, в непосредствена близост до плета, е издигнат скромен паметник на безсмъртния Апостол на българската свобода. Така на 10 май 1931 година официално е завършена реставрираната постройка на ханчето.

Забележителността се намира в централната част на селцето, така че няма да ви бъде никак трудно да я намерите. Освен това до нея има указателни табели, в случай че се объркате.

Къкринското ханче е част от Стоте национални туристически обекта в България.

Вижте коментари за Къкринско ханче

Хотели в близост

къща за гости Зора
с.Лешница • Цена на човек: 15 - 20 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Храна по прадварителна заявка
вила Роси
Априлци • Цена на човек: 31.3 - 31.3 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Фамилия
Априлци • Цена на човек: 21 - 28 лв
Включва нощувка, ДДС
къща за гости Хитър Петър
с.Бели Осъм • Цена на човек: 23.8 - 60 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
семеен хотел Планински рай
с.Шипково • Цена на човек: 22 - 32.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, нощувка, паркинг, туристическа застраховка, курортна такса, Wi Fi
виж още хотели

Коментари за Къкринско ханче


Забележителности в близост

Деветашка пещера
област Ловеч
Крушунски водопади
област Ловеч
Троянски манастир
област Ловеч
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.