На море в Созопол

Созопол е известен като най-древният град на българското Черноморие и като пряк наследник на гръцката колония Аполония. Созопол, който се простира в южната част на Бургаският залив, разкрива пред своите посетители антична история, прекрасна архитектура, приказно море и удивителна атмосфера. Той отстои на 35 км. от Бургас и на 340 км.от София.

Благодарение на своето културно–историческо наследство, ежегодните фестивали, които се провеждат там (най-известният от тях е Аполония) и атрактивните възможности за почивка, Созопол се е утвърдил като един от най-проспериращите летни курорти в страната. Градът е едно от онези места, където можеш едновременно да се отдадеш на пълен релакс и да се възползваш от уникалните възможности, които ти предлага лятото за неуморни забавления и страхотни емоции.

На разположение на гостите на града са плажове с мек златист пясък и чисти морски води. Централният плаж и плаж Харманите имат широка ивица и разположени на близо заведения, от където да си купите освежаващо питие или пък да хапнете нещо. Достъпът до плажовете е много лесен и може да се стигне пеша.

Ако ли пък предпочитате по-уединените и девствени плажове, в околността има изобилие на такива. Такива са плажовете на къмпинг Златна Рибка, Смокиня, Веселие, до които се стига с обществения транспорт или с личен автомобил.

Созопол е чудесно място за семейна почивка и опознаване миналото на българските земи. Сами ще се убедите, че там ще намерите всичко необходими за един приятен и спокоен престой. Ще откриете уютни ресторанти, от където да се наслаждавате на морския хоризонт и да хапвате вкусни ястия. Плажовете са плитки и безопасни за вашите деца, така че те могат да играят на воля без вие да се притеснявате за тях. Също така са изградени детски площадки и детски кътове. Самите вие имате възможност да се разнообразявате с практикуване на различни видове водни спортове и обиколка на местните атракции.

В града се предлага настаняване основно в къщи за гости или малки семейни хотели, които предоставят на посетителите си домашен уют и спокойна атмосфера на изгодни цени.
В рамките на курорта се намират редица исторически и природни забележителности. Местният археологически музей съхранява уникални колекции, които разказват историята и бита на тези места и през какви етапи е преминало тяхното развитие. Църквите, къщата – музей на Александър Мутафов и некрополите на античната Аполония Понтиака също заслужават вниманието ви.

Към Созополският залив се причисляват двата острова Свети Иван и Свети Петър, които предизвикват голям интерес. Остров Св. Тома, познат още и като Змийския остров, е единственото място у нас, където растат диворастящи кактуси от вида Опунция. Странното си име получава от водните змии, които го обитават. Островът е скалист, пуст и необитаем от хора. До него се организират разходки с малки лодки.

Какво интересно в района на Созопол?

  • Археологически музей (Созопол)
  • Созопол - стария град - близо до Созопол
  • Аквапарк Нептун - близо до с. Равадиново
  • Екопътека По следите на римляните - близо до Приморско
  • Резерват Ропотамо - площ 1001 ха - близо до Приморско и Созопол
  • Исторически музей (Поморие)
  • Езеро Стомопло - близо до Поморие
  • Музей на солта (Поморие)
  • Аква Планет - близо до Приморско
  • Аквапарк Сънсет - близо до Поморие

Климат в Созопол – средномесечни данни

СозополЯнуФевМарАпрМайЮниЮлиАвгСепОктНоеДек
Макс t°C8912182327292925191419
Мин t°C013711151818141062
Слънчеви дни4.745.96.48.212.117.51611.885.74
Валежни дни10.910.811.49.711.19.75.14.55.98.4911.9
Снежни дни3.42.91.300000000.52.3
Морска вода t°C9889.515222627262217.512.5

Снимки от Созопол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *