Резерват Ропотамо

Резерват Ропотамо

Резерват Ропотамо е разположен на близо 50 км. в южна посока от град Бургас и заема просторни местности, ширещи се по протежение на река Ропотамо. Ропотамо е известен като една от първите обявени за защитени територии райони. През 1940 година той придобива статут на резерват, но 22 години по-късно е отменен и става народен парк. Тъй като последвалите десетилетия се характеризирали с масово застрояване на плажната ивица и бурното развитие на морските курорти, значителна част от природата на Ропотамо става жертва на строителната треска. Поради тази причина през 1992 година територията отново става резерват.

Там се среща изключително голямо разнообразие на уникални растителни и дървесни видове, някои от които са включени в списъка на Червена книга на България. В границите на резервата влизат и невероятни природни забележителности, в това число лиманът на река Ропотамо, множество блата и скални чудеса, блатото Аркутино, лонгозните гори и огромни дюни.

В резерватът расте и ценния морски пелин, който служи за производството на различни медикаменти срещу паразити. Могат да се наблюдават и водна линия и блатна тръстика.

Интересните места, които имате възможността да видите в Ропотамо са причудливите скални образувания „Лъвска глава“ и „Веселата скала“. Остров Свети Тома, прочут повече като Змийския остров заради многобройните водни змии, които го обитават, също е доста атрактивен. Това е диво място, огромна част от което е заето от диви кактуси от вида Опунция. Те са пренесени там от ботаническата градина в Братислава и засети на острова през 1933 година по заповед на цар Борис Трети.

Ако искате да разгледате отблизо резервата, най-удачният начин за това е разходка с корабче. Обиколката трае близо час и ще имате възможността отблизо да се насладите на всички красоти, които се крият навътре в резервата. Това със сигурност ще се превърне в незабравим за вас момент и би ви се искало да го повторите отново!

Вижте коментари за Резерват Ропотамо

Хотели в близост

къща за гости ММ
Приморско • Цена на човек: 14 - 24 лв
Включва нощувка
къща за гости Румен Димов
Приморско • Цена на човек: 15 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, паркинг в двора
семеен хотел Свети Димитър
Приморско • Цена на човек: 25.3 - 70 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
хотелски апартамент Парадайз Ол Инклузив
Приморско • Цена на човек: 22.5 - 55 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
апартаменти Хелиос луксозни апартаменти
Приморско • Цена на човек: 20.8 - 63.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Налично паркомясто и безплатен интернет
виж още хотели

Коментари за Резерват Ропотамо


Забележителности в близост

Созопол - стария град
област Бургас
Резерват Силкосия
област Бургас
Изворите на р.Младежка
област Бургас
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.